2021- Hela året var det restriktioner, men vi kunde ha aktiviteter utomhus. Vi hade vi skördefest med en mycket populär tipspromenad med Gröna Lådans utslagsfråga i åkern. Skördefesten var i oktober och jullunch i början av december. Jullunchen var välbesökt och mycket god ekologisk mat. 

Vi hade en fin liten skördefest den 22 september på gårdstunet. Vi kryssade med grönsaker och hästar mellan vindpustarna. Det uppskattades av de medlemmar som kom. Vi fortsatte att sälja grönsaker via media.

VT-2018 hade vi Kurs i socialt företagande tisdagar med Lina från Coompanion. Den var För både anställda och medlemmar samt deltagare. Vi hade även Kurs i löneprogram med Varbergs revision i Folkets Hus torsdagar em. 

2017 hade vi en brukskörningscirkel med Studiefrämjandet – för medlemmar – på lördagar. 4 H barn har haft en Kul-Tur – Em med Levita och Ramona samt hönorna. Vi är i startgroparna för att få ihop en odlingscirkel. Inom det sociala företagandet är vi öppna för att ta Gröna uppdrag av alla de slag.

2016 års verksamhetsberättelse finns för medlemmar att läsa eller ta hem genom att kopiera sidan i lokalen. Under senare delen av året har vi börjat att arbeta med integration inom vårt gröna område genom besök med bildvisning på asylboende och SFi. Detta fortsätter under 2017.

2016. Denna sida har inte uppdaterats under året. Senaste aktivitet var  i juni då vi var på studiebesök på Halmstad stadsbondgård i Olofstorp. 11 medlemmar inkl. praktikanter följde med. En jättemysig dag tillsammans! I slutet av maj hade vi omställningsdag med föredrag i åkerna av eko-bonden Jonny Svensson. En lyckad dag!!!

2015 Fredag 17 juli. Liekurs. kl. 13 – 16.30. Samling vid Träslövsgården. Stenhuset.

Tisdagar från 14 juli kl. 13.30 – 15. Ponnypromenad. 50 kr. Träslövsgården.

Onsdag 17 juni FM (9 – 12) : KUL med DJUR. Vi sköter, rider och kör Levita och Vera. 100 kr. Föranmälan

Torsdag 18 juni EM ( 13 – 16): KUL med Djur: Vi sköter, leker med och pysslar med hönorna, hunden Buster och kaninen Tufs. 50 kr. Föranmälan.

Tisdag 21 april: Filmbytardag mellan kl. 15 och 18. Ta med dina filmer!

Fredag 10 april: Vägen ut i Angered. Lärjeåns café och trädgårdar. Vi lunchar och tittar på stället. Ta med lunchpengar. Vi samlas vid bygdegården kl. 12 för samåkning.

Onsdag 22 april åker vi från kursen Autism-Asperger på besök på Knopster i Falkenberg kl. 16.30. Samåkning.
Onsdag 29 april Goti Gård. Vi träffar Kicki Hulthén som berättar om ideologin med sitt småskaliga jordbruk och sin volontärverksamhet. Du som vill köpa ekologiska tomatplantor och lite annat ta med kontanter. Träff kl. 9 på bygdegården för samåkning. Meddela om du ska med!

29 april. Styrelsemöte kl. 13 i lokalen.

8-10 maj Malmö Omställningsmässa. Samåkning.
3 juni åker vi till Vägen Ut i Västra Frölunda – Ängsås trädgårdar. Småkning. Vi samlas kl. 10 vid bygdegården.

Kamratcirkel om asperger/autism onsdagar under hela vårterminen vid Studiefrämjandet

Denna sida skall uppdateras inom kort!

3 juni. Hästarna avmaskas och släpps på bete nu. Det ska gå med försiktighet. De får stå inne en del på dagen först, 3så de inte får ont i magen. Brässnässlorna växer som ogräs. Vi plockar så mycket vi hinner och torkar til vintern. Kristina tar topparna till soppa och nässelbröd.

20 maj. Denna kväll var Elsie Antonsson hos oss för att prata om Non Violent Communication. Det är ett sätt att prata för att kunna lösa konflikter. Bl.a. handlade det om att observera och utgå från sina egna känslor utan att göra bedomningar. All personal och styrelse var med samt några besökare utifrån. Studiefrämjandet arrangerade det.

17 maj Var det avslutning inom projekt Hästen som kraftkälla. Tjejerna i projektet fick ta god tid för att pyssla med hästarna. Vi red en tur i den härliga naturen . Vid lunch tog vi fram alla de fynd vi gjort i åkern. Vi gjorde betongtavlor och stoppade i alla glasfynd däri.  Dagen avslutades med att föräldrarna  kom föräldrarna och  fick åka häst och vagn till åkern. Där visade vi harvning.

10 april Idag har det varit perfekt väder att jobba med kobetet nere på fornåkern. Vi sågade och yxade. Bonden hade sågat ner träden med motorsåg och vi  kapade manuellt i lämpliga längder så att Fjodor och Levita ska kunna dra hem veden. Förra veckan var det soligt och fint och då kunde vi harva åkern som vi fått av PrästagårdsJonny. Han odlar ekologiskt och det är vi lyckliga för. Kodynga (obs ekologisk) har han lagt ut på vår åker och sedan har han plöjt med en traktor. Därefter har vi harvat med Levita och Fjodor. Det är rätt så mycket kvickrot där och tjejerna i ”Brukshäst-gruppen” hjälpte till i onsdags att förhand riva upp en del kvickrot.

6 april. Grön Affärsglädje har haft samling på Hvitan i Falkenberg. Det var ett trettiotal kvinnliga entreprenörer inom den gröna näringen som träffades. Däribland Lotta, Teresia och Kristina. Vi träffades på temat Ekonomi, marknadsföring och säljaktiviteter. Sedan planerade vi vår mässa som äger rum i höst den 15 oktober tillsammans. Kul och intressant var det att utbyta kunskaper, tankar och erfarenheter! Det behövs!

5 april. Ledarutveckling 2 med Studiefrämjandet i Herrljunga. Intressant att prata med andra ledare, många tips och råd. God mat i gott sällskap!

3 april 2014. Idag har vi arbetat i Grimmared med markvård och städning av Bed and Breakfast. Det var en vacker vårdag. Solen har varit framme varje dag och åker som vi har fått ta hand om från Johnny i Prästagården behöver harvas. Han har plöjt den med traktor och vi ska harva med häst. Tjejerna i projekt ”Hästen som kraftkälla” har varit hos oss varje onsdag. Igår fick de prova att harva lite, men två stora lössläppta hundar kom rusandes och vi blev avbrutna en halvtimme, tills hundarnas matte hade samlat in dom. Växtkraft har en liten hund att ta hand om – Steffie. Vi tar emot hundar nu – en i taget. Det är lite mysigt.

1 april. Extra årsmöte i Träslövs församlingsgård. Vi fick också lyssna till 60-talet genom ord och ton med Big sisters. Kristina och Ingrid hade bakat god paj.

15 februari. Idag har vi kört introduktion för tredje gången med Hästen som kraftkälla. Denna gången kom det fem tjejer i åldrarna 6 – 13 år. Vi fick lite draghjälp av artikeln tror vi som var i HN om projektet. Vi mötte upp med häst och vagn vid Träslövsgården och de fick prova tömköra, sköta och sitta på hästarna lite. Lyckliga och hästhåriga var tjejerna när vi avslutade med fika i bygdegården.

4 februari: Årsmöte. Kristina Gustavsson blev vald till ordförande istället för Åsa. För övrigt är styrelsen desamma ledamöter. Verksamhetsplanen lästes upp. Vi beslutar att satsa på att jobba med omställning detta året också i samverkan med andra. Lotta visade bilder från projekt brukskalendern.se Stadgarna hann vi inte gå igenom pga stora ändringar. Vi utlyste ett extra årsmöte den 1 april för stadgeändringarn.

Januari: Vi jobbar på med att ta fram bete vid Eliasas hembygdsgård i Södra näs. Vi sågar enar och drar björnbärsris för att korna ska få bete.

2014 Nytt år!!!

18 november. Frosten har inte kommit än, men hästarna är inne nu. Det innebär både mockning och hästskötsel mer efter klockan. Reflexer börjar bli A och O, samt pannlampa, för det är mörkt på stigen mellan bygdegården och stallet. Vi hade ett mysigt medlemsmöte i förra veckan. Vi pratade framförallt om hur vi kan genomföra en ”Miljövänlig jul”. Vi ska hänga på Omställning Varberg på julmarknaden på Naturum den 8 december. Alla som vill kan hjälpa till. Sedan så presenterade vi det nya projektet #Hästen som hälsokraft” som riktar sig till barn i utanförskap. Vi ska förmedla hästen i kulturhistorien. Vi kommer förmodligen att få manligt tillskott i föreningen. Vi har haft flera möten med AF. Dels för att Kristina har blivit halvtidsanställd och för att vi enligt planer får Två nya praktikanter – en som är intresserad av ekologisk odling och matlagning och yngre man som är intresserad av hästhållningen.

28 oktober: Nu börjar vi komma in i en mörk period. Men det har ännu inte blivit frost. Hästarna går ute än. Vi plockar äpplen och päron så mycket det går inför mustningen den 8 november. Vi har gjort en del röjningar vid hembygdsgården Eliasas i Södra Näs. Det har vuxit igen runt huset med björnbär och det har vi lyckats med att göra tyst och manuellt- med röjknivar. Vi har sågat en del gamla trädgrenar. Det är också ett stort område med enar som har brett ut sig så djuren inte kan beta. Detta ska vi på bästa sätt försöka åtgärda.

14 oktober: Under hösten har vi haft en del möten med andra från Omställningsgruppen i Varberg. Studiefrämjandet har varit sammankallande. Det handlar om att försöka dra ner på energiförbrukningen i världen och spara på resurserna, samt ta hand om det vi har istället för att köpa och slänga. Den 19 oktober har vi chansen att vara med och göra en stor tavla på Komedianten: Ställ till och Ställ om kallar vi tillställningen. Vad är omställning för dig? Kom dit från kl. 10 -16 och var med och skapa en stor Omställningstavla!

6 oktober
Har inte skrivit här på länge. Men det kommer med vinterkylan. Äpplena är skördade. Det var en jättetrevlig avslutning hos Tommy och Helena i Östergården, Strömmared. Vi blev bjudna på äppelkaka, äppelknyte, äppeldrinkar av alla det slag samt viltgryta. Det var en tipspromenad då man lärde sig ett och annat. Bl.a. att Rubinola-äpplen innehåller massor av C-vitamin.

29 augusti. Det har varit torrt och detta året växer varken svampar eller blåbär. Många björnbär har torkat, men vi har tagit in lite. Räda vinbär växer som ogräs. Svarta vinbär likaså. Vi plockade så mycket vi hann i kolonin.  Humelkottar tittar fram. Ringblommorna i stallrabatten har kommit upp. Vi har lagt de i ekologisk rapsolja och ställt de i en burk i fönstret i lokalen.  

28 augusti. Denna dag var det varmt och soligt. Både lättsam och sorglig, för det var sista dagen för säsongen som vi utförde arbete på äppelodlingen. En del äpplen såsom Nanna var mogna för skörd. Jag och Kristina jobbade i solen hela dagen och provsmakade våran egen session av Aroma-äpplen. De var sura!!! Inte färdiga att sköras förrän i oktober.

27 augusti. Liade klart vid hembygdsgården.Under veckan tog vi hem c:a 5 lass gräs med Levita!!!

26 augusti: Möte med utvecklare i Varbergs kommun. Kristina Hylander kommer att träffa oss fler gånger.

22 augusti: Vi hade besök från Kristdemokraterna. Vi hade ett fint möte och fick en del tips av politikerna. En av dem har haft med utvecklingen av sociala företag i Gnosjö att göra. Monica Nilsson var ersättare i socialnämnden. Vi Liade vid bygdegården och provade att sätta upp en hässja. lilla Levita som drog hem lite gräs.

16 augusti.Vi skördade björnbär i det fria och svarta vinbär. Frös in detta till kalla vinterdagar då vitaminer kommer att behövas!

15 augusti. Vi firade Lottas första arbetsdag med att lia vid hembygdsgården i Träslöv . Levita fick dra hem lite gräs på direkten. samt liten bakelse på Pingstkyrkan iVarberg.)

11 augusti. Sommaren har gått fort och vi har haft en hel del barn och vuxna som har velat lära känna hästen. Äpplena i äppelodlingen har börjat växa upp och kolonin har fått en skönhetslyftning. Kort sagt – det har fungerat bra. Har helt enkelt inte hunnit att rapportera
här, Nu ser vi fram emot att skörda både det vilda och det odlade.  

25 juli. Det börjar likna något i kolonin. Vi har fått bort de flesta rävrumpor och det börjar komma fram
lite morötter och blommor. Humlen klättrar uppför på Kristinas asppinnar!

11 juli. Studiebesök på Ängsås trädgård – ett socialt företag i Västra Frölunda. Vädret var toppen för att strosa i en vackra trädgården som . Vi fick också mycket inspiration av att titta i trädgårdsbutiken.

4 jul. Odlingskurs på kolonin med avbrott för tårta och presenter till Teresia som fyllde 60 år.

3 juli. Äppelodlingen Istorp.

2 juli. Besök från samordningsförbundets projektledare för socialt företagande, samt FAMI, Falkenberg och VPM.

2 juli. Vi drog aspar med Fjod och Levita.

29 juni. Jordgubbens dag i Vareborg med LRF.

28 juni. Besök hos socialdemokraterna Jana Nilsson och Jeanette Kvist.

27 juni. Liekurs Äskhult

26 juni. Äppelodlingen i Istorp. Uppbinding av äppelträden.

25 juni. Arbetsförmedlingen var på besök, med vår nya SIUS.

20 jun. Odlingscirkel på kolonin.

19 juni. Uppbindning av äppelträden i äppelodlingen Istorp.

18 juni. Kulturpromenad med Lennart Svensson i Nedregården. 14 st. var med.

12 juni. Styreslemöte

Onsdag den 5 juni. Öppna förskolan från Håsten var på besök – föräldrar och barn. Det var soligt väder och tacksamma barn. De var alla fascinerade av hästarna. Levita drog flera barn i den långa vagnen, utanför bygdegården.

Lördag 1 juni. Var en dag för att minnas de nära och kära som drabbats av cancer, samt att samla in lite pengar till Cancerfonden. Caroline arrangerade ett hälsoevent på bygdegården. Vi var med. Serverade energidrinken med avocado samt hade med hästarna som promenerade lite och visade ”hästen som hälsokraft”. En fin dag, men tyvärr ej så många besökare.

Måndag 27 maj. Inbjudna till Miljöpartiet i Varberg kl. 17.30 för att prata om våra tankar kring stadsbondgården. Vi visade ett bildspel om föreningen och om samt varför Naturnära socialt företagande. Miljöpartiet såg positivt på vår verksamhet.

23 maj: Vi var några stycken som träffades i kolonin denna soliga eftermiddag. 

22 maj. Uppdrag rensning. Stod på huvudet i en kirskålsrabatt. Vi fick en jättesmaskig middag på köpet! Tack Kerstin!

21 maj – En händelserik dag på hemmaplan. Vi drog aspsly – som snart kan kallas lövträd – så stora som dom börjar bli.
Samlade ihop dom vid stallplanteringen för vidare bearbetning. Sedan var det lokalen och broccolisoppa. Kristina
planterade om en del fröskott och jag gjorde i ordning en plantering utanför köksfönstret vid bygdegården. Åsa hade
ärenden till arbetsförmedlingen.
Eftersom det var powernapp idag så gick tiden väldigt snabbt!!!

20 maj: Vi planterade äppelträd i Istorp. Närmare 400 st. Det var roligt intressant och det kändes i hela kroppen.
En trevlig dag var det  med behagligt väder på Strömmareds ekologiska äppelodling.

16 maj. Eldning på Äskhult. Filmade när hästarna hjälpte till att samla slangarna.

15 maj. Möte – cirkel i affärsplan. Satte fler fröer i lokalen. Fick avslag från socialnämnden.
Vi ifrågasätter varför… de ska återkomma.

 14 maj.Medlemsmöte. Nässelsoppa och Ananaspaj. Mums för c:a 10 personer. Vi kom överens om att kamratcirkel i ”Säsong på kolonin2” startar Torsdagen den 23 maj, kl. 16. Anmäl dig till Teresia Book. 0709-395399 eller Kristina Gustavsson. Det blir en kurs på sommarkvällarna. Stallodlingen sköts fredag fm. Sen pratade vi om att alla måste hjälpas åt att marknadsföra föreningen. Lotta ska göra fler infoblad och lägga i lokalen så att folk kan ta med sig det. Vi pratade om att politikerna måste påverkas så att vi kan få hyra en bondgård. Vi har fått inbjudan till Miljöpartiet.  Åsa berättade att skatteverket beviljat oss F-skatt, men vi vet ej om det blir moms eller ej. Sedan kan arbetsförmedlingen tänka sig placera en person hos oss som vill vara här. Maria skulle sjunga men var sjuk. Vi planerar att ha medlemscafé på tisdag em/kvällar i sommar. Då ska Maria sjunga några gånger. Vi kommer också att ha yoga och encaustic art igen.

13 maj. Filming av plöjning på Äskhult. Skattefrågor att besvara…

12 maj. Besök från Casas de Mundo. Ridning på schemat för en pojke och en tonårstjej.

11 maj. Vi körde till Naturums vårfest med Levita och Fjodor. Där var mest vuxna fågelskådare, men ett och annat barn
var där. En liten blänkare i dagboken gjorde att en mamma med hästtokig 2-åring kastade sig på cykeln för att träffa
”lilla Evita”. Hon åkte vagn två gånger – vilket även 11 andra barn  föredrog – de flesta med sina mor- och farmödrar
sittandes vid sidan av varje liten kusk.  En ekonomisk förlustaffär för Växtkraft, men ett trevligt tillfälle att presentera oss. Tack Anders, Bengt, Kristina och Teresia för dagen!

4 maj  Utflykt och samarrangemang med Naturskyddsföreningen till Gödeby – HÅkan Karlsson och hans arbetshästar. Vi fick ett föredrag om det skonsamma skogsbruket med häst. Håkan och hästarna visade hur de kör in timmer med griplastarvagn. Vi fick ärtsoppa och pannkaka. Barnen njöt och lekte i solen. Sex medlemmar var med på utflykten samt vår skötchiwawa. En fantastiskt givande dag!

27 april Lördag. Kl. 16. Växtkrafts medlemmar var inbjudna till Sällstorps bygdegård av ordförande Roland. Det var företaget Casa de Mondo som hade familjefest.  Det var gittarrmusik och underhållning med Daniel från Cuba, mat och dansmusik. Vi tävlade i ”vem som sjöng bäst” med barn, ungdomar och gamla. Läs mer om Roland Andersson och verksamheten dom bedriver på: www.helgpalandet.com

25 april: Några av oss var på konferens med Grön Affärsglädje. Projektledarna för detta fina projekt var Helen Andersson och Ulrika Sandström. Vi träffade många andra kvinnor som hade Gröna företag och lyssnade på föreläsning om att komma över alla våra hinder till att göra affärer. ”Att sälja är fult” var det många som sa, men föreläsaren sade att ”Om vi inte talar om för folk vad vi har att sälja hur ska då dom kunna ta del av våra fantastiska varor och tjänster”. Det gäller att tro på produkten – och det kändes att vi inom Växtkraft gjorde när vi satt där och åt vid varsitt bord med andra damer från Halland. En kul avslutning på ett givande projekt.

24 april: Vi i arbetslaget; Åsa, Kristina och Lotta besökte arbetsförmedlingen i Falkenberg. Vi fick information om hur vi kan gå tillväga för att kunna utöka vår arbetsintegrerande del.

24 april: Glädjande besked från Stiftelsen Längmanska kulturfonden. Vi får stöd för att göra en hemsida med filmer om bruksmetoder året runt med arbetshästen. Kvällspromenad till kolonin med trädgårdsentusiasten Kristina Gustavsson och ny medlem Lena H. Tyvärr var Teresias dörr insparkad på hennes koloni.

23 april: En dag då vi verkligen rubbade rutiner. På morgonen var en stor lastbil med trädkap i stallet och klippte av alla gamla almar som stod utefter entrén till stallet. Det blev en helt öppen entré istället. Hästarna var rädda och vi fick avvakta med att motionera dom. Vår medlem Melker hade lånat en jordfräs och vi hjälptes åt att ta upp ett land för odling. Fjodor hjälpte till och drog upp en tung stor sten ur jorden – som inte gick att lyftas med handkraft. Stenen gick i två delar (lite lustigt). När det var klart fick vi veta att landet var gjort på fel ställe. Vi drack lite juice och åt kex som Åsa hade med sig. En sak trots motgången med att vi grävt på fel ställe var att lagandan var det verkligen inget fel på. Så roligt att jobba med dessa människor och djur!

23 april: På menyn för medlemscafé: Soppa: Kålsoppa med klimp. Smoothie: MangoSmoothie. Kristina bakade majsbröd med morot och fryste in.

18 april: Hallands bygdegårdsdistrikt hade stämma. Vi var där. Hade gjort en utställning om Växtkraft och delade ut lite information om att vi kunde utföra tjänster. Hjälpte till med att serva de 100 st. som var i publiken.

18 april: Ponnypromenad med 0 deltagande. Vi var fyra som skulle hjälpa till, men inga barn kom. Det var för tidigt på dagen 2-4 tror vi. Nästa gång tar vi det senare. 

15 april: Föredrag i lokalen om ”Planera din trädgård” med Kristina Gustavsson – vår medlem och tillika trädgårdsarkitekt. Det var fullt i lokalen. 17 personer. Kristina gav tips och råd under 45 minuter med PowerPoint, sedan fikade och pratade vi. Supertrevligt! 

13 april. Växtkraft med Åsa, Kristina G och Jonny i spetsen var på Komedianten och ställde ut om vårt omställningsarbete. Det var föredrag och utställning av andra aktörer såsom Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, m.fl. Banken JAK. Några kontakter knöts. Vi delade ut information om föreningen. Tack Teo! Studiefrämjandet, som ordnade att vi fick vara med!

13 april. Besök av brukare från Varbergs Omsorg. Det var  7 vuxna personer samt ledare som hade en liten utflykt till oss. Fjodor hade det ganska slappt då bara en ville rida på honom. Resten var fascinerade av att sitta i vagnen och köra Levita. Hon jobbade frenetiskt. Det blev fikapaus i stallet. Skötsel av hästarna och lite krattning av gården. Ett honorar till Levita idag som gav av sin postitiva energi till alla! Lotta, Kristina och Anders var trötta men nöjda när vi vinkade hejdå.

9 april: Det var tio entusiastiska damer och en man som glada i hågen lämnade Växtkrafts lokal i tisdags kväll. Inspirerande Karina Valdemarsson berättade och visade om Encaustic Art. Det var målning med vaxkrita. Karina hade olika vaxfärger, strykjärn och en värmepenna. Hon hade själv gjort flera stora tavlor och textilier. Hon berättade också om hur hon kan tyda färger och symboler i bilderna. Efter föredraget var det många som skapade egna verk för en billig penning. Vi hade laddat med Energdrink på avokado och cashewnötter, kryddig linssoppa, smörgås och kaffe. En superlyckad kväll!! Tack Karina! 😀  och alla medlemmar som samlade så många trevliga människor!

4 april: Påskponnypromenad. En lyckad tillställning. Levita och Fjodor var pyntade med fjädrar och solen sken bort kylan. Det var 11 st som kom. Den äldsta som red Fjodor var kanske 70 år och den yngsta lilla tjejen som satt i vagnen bakom Levita var nog 9 månader. Vi gick från Träslövsgården och ner till gamla järnvägen . Där vände vi. Det var c:a 15 minuter. En mamma från dagiset intill var överlycklig för hon hade inte hunnit göra något roligt för sina barn på hela påsken. Dagen efter fick jag veta av henne att barnen hade pratat jättemycket om åkturen med Levita på sitt dagis. Tack för ni som ställde upp ideellt! Utan er hade det inte blivit något! 😎

3 april: Idag tog vi en promenad med Levita och Fjodor i Träslöv. Våra förhoppningar var att hitta några föräldrar med barn i villaområdena, men det var tomma gator vid niotiden på morgonen…? Vi gick till JB istället och tittade in i ett tomt stall.Våra bord stod kvar. På eftermiddagen var det dags för GreenTeam att göra dagsverke. Vi räfsade löv för hela slanten i gassande solsken!  Det försvann några kilon från våra midjor och blodet strömmade runt i kroppen. Vem skulle vilja byta en sådan eftermiddag mot arbetslöshetsplacering framför en dataskärm – undrade vi sådär… 🙄

  2 april: Ponnydagläger var utlyst, men det blev inget. Vi var riktigt deppiga. Inga anmälda. Synd för de som missade det, för de som var där under sportlovet uppskattade det väldigt mycket. Men vi blev uppmuntrade igen 😆 för det dröjde inte länge så ringde en bonusmormor ringde under morgonen, då det var utsatt i HN dagboken samma dag.  Hon var på plats med sin lilla flicka som gladdes av att få sköta och rida Levita under en timme.  Vi vill ge lite kritik till Varbergsposten som inte tog in vårt evenemangstips. 😥

Tisdagscafé: Under eftermiddagen provade vi att göra solig rotfruktssoppa – baserat på kålrot, morot, lök och sötpotatis. Samt en jordgubbssmoothie som var mycket god!

27 mars: Studiebesök i Sibbarps bygdegård. Vi var sex medlemmar som åkte – sju med lille Åke. Åsa körde.  God mat och Intressant att se hur de har lagt upp det.
 Pratade varandra i avslappnad form och lite med Nilssons kök om hur de har kunnat starta upp det och vad som är värt att tänka på ifall vi vill starta nåt liknande…?

27 mars: En underbar Fjodor gjorde ett hästjobb med att dra träd och sly till rätt plats på vår odlingsplats. Lotta var genomsvett – likaså Åsa och Kristina

efter grenjobbet. Men vi var nöjda med dagsverket!

26 mar: Styrelsemöte. Protokoll skrivs ut och sätts in i pärmen. Bl.a. beslutade vi om att vi ska ha en helekologisk jordhåla i kolonin och var och en ska separera sitt ekologiska avfall och ta med det dit. I lokalen har vi en boccacikompost nu.  Vi tog fram datum för medlemsmöte med en kulturpromenad den 14 maj. Vi har tagit fram kuponger för tisdagarnas sopplunch som säljes för medlemmar – 4 för 100 kr.

26 mars: Kulturmöte med Lennart Svensson, Kerstin från bygdegården och Jonny A – som praktiserar hos oss tre veckor framåt. Vi letade efter foton i arkivet från den tid då bygdegården var barnhem och lantbruk. Har planer på att göra en utställning om hur det var förr – i vårt glasskåp. Vi hittade inga foton, från förr – tyvärr. Lennart ska titta på museets arkiv och Jonny leta i böcker på bibblan. Vi gick en liten promenad och tittade på omgivningarna – en början på vårens samarbete.

22 mars: Green Team. Det var kallt, men solen sken. Vi röjde en yta för odling bakom stallet.  Med arrendatorns godkännande fälldes några trän och vi drog fram dom med Levita och i lördags – med starke Fjodor som kämpade lugnt och metodiskt. Det mesta ska ligga kvar på lämplig plats för att insekter ska ha platser att bosätta sig. Det är viktigt för kretsloppet att vi bara låter träd och kvistar vara kvar. Har funderat ut att göra häckar av ris. Vi kan separera kvistarna från stammarna och sedan göra avskiljande häckar av dom som kan lyftas runt eller fixeras i marken genom stolpar som vi slår ner genom riset och jorden. Det finns en hel del ris att jobba med i veckan. En spännande innovation på Naturligt Vis!

21 mars: Samling hos Studiefrämjandet över en kopp kaffe. Tre kamratcirkelledare bekantade sig lite med lokaler och med Teo Dahnberg – vår kontaktperson där.

21 mars: Vi samlades vid kolonistugan. Med tjocka lager kläder. Det var kallt kl. 4.  Teresia visade vad hon hade tänkt sig med kolonin i Håstensområdet som står till förfogande för Växtkraft. I två rabatter mot öppningen ska vi göra jord. En ska vara helekologisk.

Ta gärna med löv och växtrester till kolonin, samt ta med ekologiska vegetabiliska matrester, så ska vi nog få ihop det. På några av rabatterna kan vi ftritt få bestämma själva vad vi vill göra. Teresia var förkyld och behöver vila. Hon hör av sig när det är dags igen.

 20 mars: Några av Växtkrafts medlemmar var och lyssnade på Lars Andrén i omställningens tecken – hos Katrin Gunnarsson , Ursprungskällan. Han presenterade sin bok – ett rikt liv och lite om sina tankar kring att försöka leva ett rikt – men energisnålt liv.  Vi var några hästtokiga som snöade in på

det här med hästgödseln. Varje gång vi mockar har vi rykande varm hästgödsel som håller sig varm i ett helt år. Det skulle vi vilja utvinna

energi ur på något sätt. Sedan pratade Lars om hur man på ett vardagligt sätt kan leva mer energisnålt. Enkelt och engagerande var det. Läste igenom boken i morse och kan rekommendera den som källa till inspiration och en grund i en läsecirkel.

19 mars: Tömkörning. Vi provade kälkarna. Märkte att vi måste lägga på ett flak. Lille Gosh fick ha låtsasskacklar vid sidorna. Det accepterade han bra.

16 mars. En fantastiskt fin vårvinterdag spred glädje över vårt GreenTeam som kapade buskarihop för

första gången. Det gick som en dans! Vi hade det riktigt kul i rabatterna. Tack för det goda fikat Lena!

11 mars. Medlemscafé med trädgårdmöte. Vi hade lite soppa, kaka och smoothie på tisdagscaféet. Det kom lite folk för det var tömkörning på morgonen och sedan trädgårdsmöte igår i lokalen den 12 mars med medlemmar. Det var en faslig diskussion och jag och Kristina missade städningen däruppe – men tog den idag istället. Teresia visade hur man gör en boccaci kompost. Vi visade också lite böcker och försökte planera säsongen, vilket var ganska svårt för vi som har praktik här kan mest på dagarna och de andra kan på kvällarna. men tillslut kom vi överens om att träffas i Håstenskolonin TORSDAGEN DEN 21 MARS kl. 16.00. Teresia och Kristina Gustavsson ska tipsa om hur ordningen kan vara för att sköta kolonilotten. Den ska vara ekologisk. Kristina Gustavsson ska ha ett kulturarrangemang den 15 april, kl. 18, lokalen, på temat: Planera din trädgård. Vi bjuder in allmänheten.
19/2 och 21/2: Hade vi två uppskattade Ponnydagläger. Det var Lovaktivitet för barn, samt en vuxen. De fick lära sig om skötsel, ridning, körning, pyssel i olika material. 5  resp 2,5 tim. Vi hade otur med vädret för det var en av de isigaste dagarna under 2013. Fara för folk och fä – pga halkan. Men vi snirklade oss förbi den värsta halkan , gick på stadig mark i hagarna och Levita och Fjodor tog det lugnt.

Vi lärde oss att barn egentligen inte är så pretentiösa utan tycker om de där mysiga sakerna som att gosa med hästarna. Det där med att rida barbacka t.ex, uppskattade allihop. 

Något att tänka på till nästa lov är att poängtera i annonseringen om detta och kontrollera så att alla barn hade varma kläder och skor innan vi ger oss iväg. Ev. bör vi kanske ha xtra kläder att erbjuda. Det gäller även regnkläder. Sedan var det det där med att påminna alla om de dagliga behoven innan vi lämnar Träslövsgården.


På sportlovet den 19 februari var medlemscafét inställt pga ponnydagläger.

 

Alla tidigare aktiviter kan du se och läsa om på vår blogg:

www.vaxtkraft.blogspot.com