Växtkraft vill bevara kulturarvet inom jordbruket och använder därför hästar istället för maskiner för att bruka jorden.
De används även inom Grön omsorg, där deltagare får lära sig om deras skötsel och hantering samt hitta mindfulness och lugn tillsammans.
Vi har även regelbundet ponnyridning och ponnypromenader för allmänheten!

Fakta om hästar:
Livslängd:

ca 25 – 30 år.

Diet:
Hästar är betande djur och äter eller söker efter mat ca 16 timmar per dygn.
På sommaren äter dem nästan bara gräs, medan dem resten av året äter hö och halm. Dem kan få kraftfoder som innehåller extra vitaminer och mineraler dem behöver. Dem kan även få saker som äpple eller morot ibland som godis.
Då hästar kan bli allvarlig sjuka av dålig eller fel mat ska man alltid vara noga med att aldrig mata en häst man inte känner eller som man inte frågat ägaren om lov.

Hästens familj:
Mamma häst kallas sto.
Pappa häst kallas hingst eller valack om han är kastrerad.
Hästens barn kallas föl.

Hästens hem:
Hästens hus kallas för ett stall. I stallet kan det finnas flera boxar, som är lite som en lägenhet där varje häst bor själv. Det finns även så kallade lösdrifter, där det finns ett vindskydd eller större utrymme inomhus där hästarna går in och ut som dem vill i hagen, ofta flera tillsammans. Hagen är ett område med stängsel runt där hästarna går fritt. I stängslet är det ofta el, för att hästarna säkert ska hålla sig i hagen och för att inte okända människor ska gå in.
Vanligast är att man har ston och valacker tillsammans.
I det vilda delar hästar in sig i familjegrupper med en hingst som har en grupp ston och föl. Han skyddar dem mot faror och hingstar från andra grupper.
Hur stort utrymme behöver hästen i sitt stall? Läs mer via länken!
https://jordbruksverket.se/djur/lantbruksdjur-och-hastar/hastar/matt-i-stall-och-byggnader

Våra hästar

Hästarna som bor på Växtkraft är alla av rasen shetlandsponny. En liten men stark och stadig typ av häst som är populära hästar för både ridning och körning.