Gårdens höns ger oss sällskap, umgänge och ägg! Dem har alla olika och starka personligheter.

Fakta om höns:
Livslängd:

ca 5 – 10 år.

Diet:
Inomhus får höns ofta spannmål som vete eller korn. Dem får även särskilt hönsfoder som innehåller extra vitaminer och mineraler. I det fria äter höns gräs, insekter och annat smått och gott dem kommer åt.

Hönans familj:
Mamma höna kallas just höna.
Pappa höna kallas tupp.
Hönans barn kallas för kyckling.

Hönans hem:
Höns vill bo flera tillsammans. Vanligast är att ha en tupp med en grupp hönor eller bara hönor. I hönshuset ska det finnas plats för mat och vatten, samt reden där hönsen kan gömma sig eller ligga på ägg. Det bör även finnas upphöjda sittpinnar där dem kan sitta och spana, vila eller sova.
Det är även viktigt att hönsen har tillgång att sandbada. Hönsfåglar badar inte i vatten, utan gräver och sprätter i mjuk jord eller sand för att göra sig rena.
Höns lägger ägg oavsett om det finns en tupp eller ej, skillnaden är att det blir kycklingar om det finns en tupp i hönsgården. Vill man inte ha kycklingar får man då ta äggen så hönan inte lägger sig och ruvar.
Ju fler höns du har, dessto större utrymme behöver dem. Läs mer via länken!
https://jordbruksverket.se/djur/lantbruksdjur-och-hastar/fjaderfan/matt-i-stall-och-utrymmen

Våra höns

Hönsen hos Växtkraft är korsningar av flera olika raser och förser oss med ägg och härligt sällskap. Äggen vi plockar från hönsen använder vi när vi lagar mat tillsammans i vår lokal med deltagare inom Grön omsorg.