För oss är kultur så mycket.
Kultur är teater, konst och musik, föredrag och utställningar.
Och Kultur är också det som vi fått med oss från våra förfäder. Vårt kulturarv. 
Det är mat, mötestraditioner, bruksmetoder, djurhållning, handarbete, hantverk, gamla hus och lador, stengärdsgårdar som vi kan lära mer om. För oss är kulturarvet också Hälsa. Att röra sig, gräva i jorden och få omsätta energi i frisk luft är hälsa.

Nu söker vi helhjärtat samarbete med kommunen, privatpersoner och föreningar som är intresserade av miljö, kulturarv, natur och hälsa. Vi vill skapa en kulturstig ”I bondens spår” i Nedregården. Det är dags att ställa frågan om det var bättre förr – för miljö och klimat. Att göra hela stigen på 1,5 km med tio informationstavlor med ett bra innehåll om hur bondelivet var förr i Nedregården brinner vi för. Varför? Det är alltid bra att känna till sitt ursprung. Det är alltid roligt att kunna leva lite klimatsmart genom att backa några år och titta på hur de gjorde förr. Det är också ett sätt att komma ut i det gröan på ett lärorikt sätt. Hör och häpna! I februari 2021 fick vi ett startkapital från Sparbankstiftelsen för att göra tre stationer på kulturstigen ”I bondens spår”.  Stationerna med mjölkbordet, husdjuren och odlingsarbetet beräknas vara klara i sommar. 

2019 startades upprustningen av hönshusets golv, genom stöd från Sparbankstiftelsen. Vi kunde också bygga en lösdrift och en friggebod som förbättrade våran verksamhet betydligt.

Under 2018 fick vi stöd från Riksantikvarieämbetet för att göra vårt gårdstun säkrare. Vi har ju ofta besök av barn och rätt som de är så vill de klättra på staketet. Vi slår ner ek stolpar nu – och får ihop stängslet med granslanor – träslag som visat sig hålla i Sverige för väder och vind. Anders Gustafsson har hjälpt oss med att lägga upp stenmuren också. 

Sommaren och hösten 2017 stödjer Region Halland att barn och unga med NPF ska få komma till oss och uppleva hälsa genom naturen och närhet till djur. Vi har öppet hus för barn/unga med NPF och deras föräldrar på tisdagar 15-17.30. 

2016-2017 hade vi ett integrationsprojekt med djur-natur och kultur. Vi besöker SFI och visar bilder från vår verksamhet. Därefter är det studiebesök för nyanlända hos oss. Vi promenerar i naturen, hälsar på djuren och tar del av kulturarvet i en härlig miljö vid Träslövsgården. De som sedan önskar vill fortsätta att vara delaktiga i föreningen välkomnar vi. Projektet stöds av kultur- och fritid i Varberg

2015 fick stöd från Längmanska kulturfonden för att göra en hemsida om bruksredskap; www.brukskalendern.se 

akernsolros

Växtkraft har haft flera uppskattade kulturpromenader med Lennart Svensson.
Han tog oss med på vandringar i Träslöv och berättade om växterna, folk och fä.

Växtkraft samarbetar med Länsstyrelsen Kultur/Miljö, bygdegården, hembygdsföreningen och Studiefrämjandet m.fl.
Vi är en kraft att räkna med, för att bevara våra kulturmiljöer. 

SANYO DIGITAL CAMERA

 SANYO DIGITAL CAMERA webväxtpromenaden29maj2012

SANYO DIGITAL CAMERA

På Naturligt Vis

Kontakt

Information:
0704-349808 (Lotta)
lotta@vaxtkraft.org