Växtkraft

Vill du lära mer om att lia och ta hand om gräset? Nu kan  medlemmar anmäla sig som kursdeltagare och volontärer för att hjälpa till . Smsa 0704349808 och anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig. 

Nu börjar en ny säsong. Gräset växer och efter midsommar slår vi den första ängs-skörden. 

Arbetsförmedlingen har nu skurit ned helt på arvode för handledning. Därför kan vi inte längre ta emot  arbetsträning som tidigare. Vi jobbar med psykiskt och fysiskt hälsa i en grön omsorg och det är lite synd att inte myndigheter satsar på att lära ut om självhushållning o förbättringar för klimat och miljö inom gröna sektorn, kan vi tycka. Därför kan vi endast erbjuda volontärjobb, på våra villkor, för den som vill lära mer. 

Medlemmar kan vara volontärer (ideella krafter). Vi har information om detta kl. 11.30 på gårdstunet varje onsdag. SMSa 0704349808 om du vill träffas annan dag eller har något att fråga eller informera om. 

  • Slå gräs med lie (kräver en kurs) – hör av dig om du vill delta. Endast i juni, juli. 
  • Hjälpa till att rensa ogräs och ge till hönorna.
  • Plocka blommor och örter samt torka. Kräver kort introduktion, hör av dig om du vill delta
  • Hjälpa till med hästar och djur på olika sätt. Kräver kurs, hör av dig om du vill delta. 
Vi erbjuder sysselsättning genom kommunens valfrihets-system, på Förmiddagar och onsdag EM, samt arbetsintegrering med djurskötsel och  Ponnypromenad samt gårdsförärsäljning, mm onsdag EM och fredag FM. Välkomna! Sommar betyder ledighet för många, men inom gröna sektorn är det högsäsong.  Trots det så ska var och en få ledigt ett par veckor, för att sedan vila mer i vinter när det blir mörkt och kallt. 

Här har ni hönan som verkligen fokuserar på vad hon gör.

I helgen runt 15 maj fick vår fina höna 11 kycklingar!!! 

Fantastiskt tycker vi och hoppas att alla i laget ska lyckas överleva.

     
Det är dags att odla. Nattfrosten är borta och bonden har plöjt åt oss. Som tur är kan Hästarna hjälpa till att harva i jorden. Hia träder in för Levita med både häst och vagn, så hon får vila på sitt 29:e år. F.ö har Levita blivit rikskändis. Linnea tog en pangbild på Levita när hon sprang o gjorde sig till. Den fick 1600 likes!!!

ASF i Sverige – däribland Växtkraft har öppet hus måndag 2 maj, kl. 13-16.

-Arbetsintegrering genom socialt företagande – vad innebär det?

-Hur kan man driva det i ideell förening?

-Djur och Natur – hur är det möjligt

Välkomna att slå er ner i vår trädgård på måndag för att prata med

Hanna Ludvigsson och Lotta Callander som båda var med från början då

Arbetsförmedlingen, Klara och Coompanion drev ett EU-projekt med utbildning för arbetslösa. 

Vi var de första (av ganska få) som startade våra egna anställningar i Varberg och lyckades samverka med både socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen för att skapa hjälpa andra personer i utanförskap att skapa ”egna jobb”, eller sysselsättning, på deras egna villkor och efter var och ens kapacitet. 

Växtkraft firar snart 10-års jubileum, men är det intressant idag med ASF? Kom och diskutera. 

Vi välkomnar shetlandsponnyn Hiawata. Han är hos oss på foder. Hia är 17 år och mycket snäll. Han är också duktig i körning och kommer att avlasta Levita. Han kan också bära små barn på ryggen. 

Ponnypromenaden är på onsdagar kl. 13-15.

Fredagar 9.30-11.30. Varannan fredag är Öppna förskolan och då är det turer med häst o vagn. 

Vi ökar tiden när Hia har aklimatiserat sig och då vi har mer personal. 

 

Våren kommer så sakteliga och vi försöker att vänja hästarna vid betet vid åkern. Medlemmar som är intresserade av att hjälpa till kan sms:a oss. 

Under sportlovet vecka 8 har vi extra aktiviteter för medlemmar och allmänheten. 

Onsdag 23/2 och fredag 25/2 kl. 10.00-12.00 har vi ponnyridning/ponnyvarv med vagn. 

20kr/varv. Vi tar swish. 

Även gårdsbutiken är öppen dessa dagar och tider. Välkomna! 

 

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE med Växtkraft Ideell förening 2 mars 2022 kl 17.30.

Under mötet visar vi bilder från året som gått

Minnesstund för Elisabeth Nilsson.

DAGORDNING

1) Årsmötet öppnas

2) Fråga om mötets behöriga utlysande

3) Dagordningens fastställande

4) Val av mötesfunktionärer; Ordförande, sekreterare och 2 justerare/rösträknare

5) Styrelsens verksamhetsberättelse

6) Ekonomisk berättelse

7) Revisionsberättelse

8) Fastställande av resultat- och balansräknin

9) Fråga om ansvarsfrihet

10) Verksamhetsplan

11) Beslut om antal ledamöter, ersättare, mandattid

12) Val av

   a) Ordförande för 1 år                   

   b) 2 ledamöter för 2 år                 

   c) 2 ersättare för 1 år                              

13)  Revisor för 1 år                       

   a) 1 ersättare för 1 år                                                 

14) Val av valberedning jämte ersättare.             

15) Förenings teckningsrätt

16) Medlemsavgift 2023

17) Avtackning

18) Årsmötet avslutas

 
 
 

Ena dagen sol och värme, andra dagen kyla och is. Ingenting är längre som förut. Det speglar sig i verksamheten på så vis att vi får ta beslut dag för dag kring vad vi gör med hästarna och hantverksverksamhet, till exempel. Är det för halt kan vi inte rida eller köra, men är det snö så kan vi alltid åka pulka. Det regnar vatten, men också täta skurar av ny information kring Corona instruktioner. Här har vi alltid öppet, för utomhusverksamhet, men även personal och deltagare blir, som alla andra smittade och därför är deltagarantalet och anställda lite varierande under veckan. Vi får ta det som det är och vi följer Folkhälsoinstitutets rekommendationer för vår verksamhet. Välkommen att träffa oss på gårdstunet. Vi håller avstånd! Tar på munskydd i lokalen och spritar händer, för att motverka smittspridning. 

Vi välkomnar Linnea som ny medarbetare inom Grön omsorg! Linneas uppgifter kommer nu bli att bl.a ta hand om djuren och att vägleda individer på gården inom sysselsättning, mm.

Linnea har tidigare arbetat på 4 H gård i Borås i flera år. Där har hon bl.a haft kurser om djur –  för barn och ungdomar. Hon är också utbildad inom naturbruk och har kört guidade turer för turister med häst och vagn. Vi hoppas att det även ska kunna bli en del av hennes arbete hos oss. 

Som ni ser så lyckades Levita charma Linnea med sin superenergi. De båda fann varandra och körde runt i rockarden i ett soligt Nedregården, idag. Ramona och Linnea fungerade också bra ihop, i både skötsel, ridning och tömkörning. Så välkommen Linnea! Vad kul att du hittade till oss!

   

 

Tisdagen den 7 december bjuder Växtkraft sina medlemmar på ekologisk och alkoholfri JUL-lunch. 

Vi samlas i bygdegården kl. 12. Om du vill vara med på jullunchen sms:a 0704349808 eller ring. Det är bra om vi vet hur många vi ska duka till. Vi har ett annorlunda knytis i år, pga Corona. Medlemmar kan ta med något i burk, tex sill, eller pepparkakor, eller flaska, tex julmust. Vi ska också ha lite kul till Jul 🙂 Välkomna!

     

 

Tyvärr ska Isabelle sluta hos oss, för ett annat jobb, oberoende av väderomslag.

Vi tackar henne alla, för den tid som varit!

Nu söker vi någon som på sikt kan ansvara för jobbet med sysselsättning inom socialpsykiatri/missbruk. Därtill kan komma ytterligare uppgifter. Lönen är inte hög, men vi kämpar för att det gröna värdet ska öka. För var dag blir vårt syfte;  att jobba för grön hälsa, miljö och klimat allt mer positivt. Här kommer information om jobbet: 

Arbete inom Grön omsorg på Växtkraft
Start: omgående eller efter överenskommelse
Arbetsuppgifter: Bemöta och handleda människor i sysselsättning, som är intresserade av djur och främst hästar. Instruera efter deltagarnas individuella behov om häst-skötsel, mockning, vattning, fodring, ridning på nybörjarnivå, hälsa genom häst, tömkörning, örter för häst och ev gårdskörning (om hästen i gårdsarbete/kulturarv).
Övriga arbetsuppgifter som kan förekomma är: administration, handledarmöten, djurskötsel, allmänna gårds-arbeten, ridning, gårds- och tur-körning med barn samt gårdskörning, ponny-turer för barn, odlingsarbete, försäljning i gårdsbutik, pyssel, mm.
Kvalifikationer: Undersköterska eller högre ev socialpedagog, Kunskap om beroendeproblematik- och psykiska- samt fysiska funktionsnedsättningar, Djurkunskap, Hästkunskap, Ridkunnig på fritids-nivå. Erfarenhet av arbete med människor i kombination med säker hästhållning. Kunnig inom brukskörning är ett plus. Kunskap om arbetsintegrerande socialt företagande är ett plus.
Arbetets omfattning: 10 – 20 tim/vecka.
Lön: Se kollektivavtal mellan Fremia/Kommunal (ASF; arbetsintegrande sociala företag).
Ingångslön för utbildad: 22.500 kr/månad för heltidstjänst.
(I dagsläget ligger vår ingångslön för outbildad,  heltid, på 20.000 kr).
Ingångslön för timanställning är: 127 kr/tim, vilken till viss gräns, kan förhandlas efter utbildning och anställningsår.  
Förslag på Arbetstider under första månaden:
Tisdag och Torsdag: 8.45 -12.45 = 2×4 timmar
Och/eller
Onsdag: kl. 13.00 -17.00 = 4 timmar
och
Fredag: kl. 8.45-12.45 = 4 timmar.
 
För den som vill fortsätta till en viss tids anställning och i förlängningen eventuellt en tillsvidare-anställning, gäller utökad arbetstid med max 20 timmar och då inkluderas planering, handledar-möten och administrering av sysselsättningen.

På Naturligt Vis

Kontakt

Information:
0704-349808 (Lotta)
lotta@vaxtkraft.org